Whippet Rasinformatie


Whippets zijn geliefde, handzame huishonden, waarmee men veel plezier kan beleven. Een Whippet is een niet al te grote, atletisch gebouwde hond met een zachte glanzende vacht, die weinig onderhoud behoeft. De Whippet is intelligent met een eigen wil, rustig in huis en vol enthousiasme tijdens de wandeling.
Maar… met een Whippet is meer mogelijk. Zo kan men deelnemen aan tentoonstellingen, renwedstrijden of coursings (wedstrijden waarin het natuurlijke jachtgedrag tot uiting komt).
De Whippet is bij voorkeur geen kennelhond, maar een hond die zich rustig in huis gedraagt en graag op bank of stoel ligt. Met soortgenoten kan hij goed overweg en zelfs met in huis zijnde katten of konijnen gaat het goed, mits hij daarmee grootgebracht is. Ook voor kinderen zijn Whippets erg leuk maar ze moeten beslist niet als speelgoed beschouwd worden. Stuur kleine kinderen nooit alleen uit wandelen met een Whippet. Bij het minste of geringste wat beweegt kan hij zich lostrekken en er achteraan gaan. De Whippet heeft vrij veel beweging nodig maar hoeft echt geen halve dag te wandelen of een marathon naast de fiets te lopen. Het is beter een paar keer per dag een kortere wandeling te maken en waar mogelijk de hond een keer per dag los te laten om te spelen en te rennen. Maar pas op! De Whippet is een “zichtjager” en zal alles wat snel beweegt als prooi zien en er achteraan gaan. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk in de buurt van verkeer. Ook prikkeldraad is berucht; menig Whippetje loopt met prikkeldraadlittekens rond. Mocht uw hond toch op “jacht” zijn, wacht en roep op de plaats waar hij is verdwenen en de Whippet zal voldaan van een heerlijke renpartij terugkeren.
De verzorging van Whippets vergt weinig tijd. Ze hebben een korte gladde beharing, waardoor een korte borstelbeurt voldoende is. Door deze korte beharing echter zijn ze wel gevoeliger voor extreme kou of warmte. Ze slapen graag warm en in de winter als het koud is, is een jasje bij het uitlaten geen overbodige luxe. Verder zal de Whippet zichzelf vaak schoonlikken zoals een kat. Wassen is dus niet nodig. Wel moet men bij de verzorging van de hond letten op het kort houden van de nagels en het schoonhouden van het gebit. Te lange nagels kunnen de oorzaak zijn van slechte voeten. U kunt de fokker of uw dierenarts vragen u voor te doen hoe de nagels geknipt of gevijld moeten worden en het gebit schoongehouden moet worden. Ook kunt u dit eventueel bij een trimsalon navragen.
Als u met vakantie gaat, gaat de Whippet het liefst mee. Kan dit niet, zoek dan een goed logeeradres.

De aanschaf van de Whippet
Heeft u hiertoe besloten, neem dan contact op met de Nederlandse Whippetclub, die u kan adviseren bij deze aanschaf. Van tijd tot tijd zijn er honden beschikbaar die wegens omstandigheden herplaatst moeten worden. Als u geïnteresseerd bent in een puppy, dan kunt u via onze pupinformatie in contact komen met de fokkers. Ga bij deze fokkers kijken en laat u adviseren over de puppy’s en de ouderhonden. Een van de belangrijkste facetten waar u op moet letten is het karakter van de aan te schaffen hond. Een Whippetpup is heel aandoenlijk en heeft vooral het eerste jaar veel aandacht nodig. Een alleen gelaten pup kan vernielzuchtig worden. Dit is te voorkomen door regelmatig kleine wandelingen met de pup te maken of aandacht te geven door met hem te spelen.
Vraag, als u de pup ophaalt, een voedingslijst aan de fokker en houdt u, vooral de eerste tijd, hieraan. De verhuizing van de pup van de fokker naar uw huis, is al zo ingrijpend en om darmproblemen te voorkomen kunt u het beste de eerste tijd hetzelfde voer geven als wat de fokker reeds gaf. Verder is het belangrijk dat u het entingschema en het toedienen van middelen tegen wormen in de gaten houdt.

De activiteiten met de Whippet
Tijdens het opgroeien van uw pup bedenkt u vast al wel of u iets speciaals wilt gaan doen met uw Whippet. Mocht u naar tentoonstellingen willen gaan, bezoek deze dan eerst (zonder hond) om te kijken of u het leuk zou vinden hieraan deel te nemen. Zo ja, word dan bijvoorbeeld lid van een kynologen club (KC) bij u in de buurt en oefen uw pup met ringtraining.
Wilt u met uw Whippet deelnemen aan de rennen of coursings, ga ook dan eerst op de renbaan kijken. U kunt hem op zeer jonge leeftijd hier mee naar toe nemen, zodat hij alvast kan wennen aan de geluiden en dingen die daar zoal gebeuren. Wilt u gaan deelnemen aan trainingen en wedstrijden dan dient u lid te worden van een windhondenrenvereniging.
Maar ook al wilt u uw Whippet alleen als gezellige hond in huis houden, toch kunt u veel dingen met hem doen. Naast fijne wandelingen kunt u hem ook meenemen naast de fiets. Ook kunt u natuurlijk naar het strand (buiten het seizoen), het bos of de heide gaan, hij kan zelfs mee op visite. De Whippet is voor allerlei activiteiten te porren.
De ouder wordende Whippet geniet, tot op soms zeer hoge leeftijd, van gezellige tochten met de baas en/of gezin. Laat uw ouder wordende hond niet thuis vanwege zijn leeftijd maar laat hem gezond en fit oud worden. De oudere Whippet blijft dan mooi en elegant in al zijn doen en laten.

Tot slot
De Whippet is beslist geen modehond. Daardoor kan er weloverwogen gefokt worden en is het risico op erfelijke afwijkingen gering.
Alles samenvattend is de Whippet een mooie sportieve hond, die tot op hoge leeftijd en in uitstekende gezondheid een bijzonder fijne kameraad voor u kan zijn.