Fundag en aankeuring


Fundag NWC 2018

 

Op zondag, 27 mei 2018, organiseert de NWC een fundag. Deze dag wordt gehouden bij de RWR Swift, Biljoen 14 te Velp en wordt op professionele wijze begeleid door de vrijwilligers van RWR Swift.

Tijdens de fundag kunt u samen met uw Whippet(s) en/of Italiaanse Windhondje(s) kennis maken met de windhondensport.

Natuurlijk zijn ook de ervaren Whippets en Italiaanse Windhondjes van harte welkom op deze dag en kunnen zij lekker “trainen”.

Een onderdeel van de fundag is de wel bekende aankeuring en aanlegtest. Bent u eigenaar van Italiaanse Windhondje(s) en/of Whippet(s) en u zou een keer een nestje hiermee willen fokken, volgens de fokregels van de NWC, maar u heeft geen zin om naar shows/rennen/coursing te gaan dan is dit onderdeel wellicht iets voor u.

De honden kunnen bij dit onderdeel beoordeeld worden op 3 punten. Het keurgedeelte door een erkende keurmeester, het meetgedeelte en de aanlegtest voor coursing, De aankeuring is bedoeld voor honden met een stamboom. Alle deelnemende honden aan dit onderdeel ontvangen een certificaat met hierop de uitslag(en) Italiaanse Windhondjes komen alleen in aanmerking voor de aankeuring.

Voor de fundag vragen wij een kleine bijdrage voor de kosten. De kosten zijn 7,50 euro per hond en mag de hond aan alle onderdelen deelnemen.

Programma:

Vanaf 09:15 uur kunnen de ingeschreven honden worden aangemeld.

Vanaf 10:00 uur zal er begonnen worden met de renbaan.

Het verloop van de dag ziet er als volgt uit:

In het ochtend gedeelte vindt de Renbaan plaats.

In het middag gedeelte vindt de coursing/aanlegtest plaats.

Tussen door zullen de honden welke aangemeld zijn voor een aankeuring en of meting worden uitgenodigd voor het desbetreffende onderdeel.

Opgeven voor deze dag kan vanaf nu tot en met 20 mei 2018.

U vind het inschrijfformulier hier.

Indien u ook wil deelnemen aan 1 of meerdere onderdelen van de aankeuring/aanlegtest of meting, dan verzoeken wij u tevens om het inschrijfformulier aankeuring/aanlegtest of meting in te vullen. Hierbij wordt u verzocht een kopie van de stamboom mee te sturen. Dan hebben we alle gegevens duidelijk op papier om de certificaten in orde te maken.

U vindt het inschrijfformulier voor de aankeuring/aanlegtest of meting hier.

Wij zien u graag verschijnen en maken er met z’n allen een gezellige en sportieve dag van.

Informatie:

Bij fun coursing bent u van harte welkom om met uw Whippet of Italiaans windhondje het coursen te komen uitproberen.

Voor wie? Een fun coursing wordt georganiseerd voor de honden van de rassen Whippet, Italiaans windhondje of look-a-like, die op dit moment niet actief zijn in het rennen of coursen bij een vereniging. Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen kijken, breng gerust uw eigen hond(en) mee. Houd u er rekening mee uw honden overenthousiast kunnen worden wanneer zij het coursen zien. Zorg in dat geval voor een koel en goed geventileerd plekje in de auto, of probeer b.v. m.b.v. een paraplu of windscherm te voorkomen dat uw hond het coursen kan volgen. Verder een dringend verzoek om uw honden stevig aan de riem te houden op deze dag, zodat zij geen gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken op het coursingveld.

 

Coursing is een traditionele vorm van windhondrennen, die de jacht op haas in de natuur nabootst met behulp van een kunsthaas. Het is een sport die wordt beoefend door alle windhondrassen, waarbij app?l wordt gedaan op de oorspronkelijke eigenschappen, die de windhond onderscheiden van andere hondenrassen: het zelfstandig jagen met behulp van het zicht, en de prooi bemachtigen zonder deze eerst uit te putten.

Bij het coursen wordt op een groot terrein een zigzag traject van maximaal 700 meter uitgezet (elk coursingtraject is weer anders). Drie juryleden beoordelen de manier waarop de windhond het kunsthaas bejaagt. Deze sport vergt een goede conditie en een zekere mate van training van de hond, vandaar dat wij op deze coursingdag het traject korter en eenvoudiger zullen houden dan de offici?le lengte. Er zal ook geen beoordeling plaatsvinden. U zult op een fun coursing dag op deskundige wijze begeleiden bij de verkenning van het coursen.

De aankeurdag

De aankeurdag wordt georganiseerd om fokkers in de gelegenheid te stellen om hun fokhonden te laten keuren op exterieur en/of, een aanleg testen te laten doen voor coursing en/of hun hond te laten meten. Dit om fokkers in de gelegenheid te stellen op eenvoudige wijze te kunnen laten voldoen aan het Ras Specifieke fokregelement.

 

VOORBEREIDING VOOR COURSING/RENNEN DEELNEMERS (BELANGRIJK!)
Voeren: laat uw honden nooit met een volle maag coursen, want hun lichaam is niet in staat om tegelijkertijd voedsel te verteren en te presteren. U kunt dus het best rond 07.00 uur s’ morgens een lichte maaltijd bestaande uit het gebruikelijke voedsel geven en gedurende het evenement niet. Na afloop van het evenement kunt u weer voeren: minimaal een uur wachten na de laatste prestatie.
In- en uitlopen: vlak voor het rennen 10 minuten lang goed uw hond inlopen (lees stevig doorwandelen) om de spieren op te warmen en voor te bereiden op de prestatie. Direct na het rennen 10 minuten lang goed uitlopen om ophoping van afvalstoffen in het lichaam te voorkomen.

funcoursing