Fundag en aankeuring


Bij fun coursing bent u van harte welkom om met uw Whippet of Italiaans windhondje het coursen te komen uitproberen.

Voor wie? Een fun coursing wordt georganiseerd voor de honden van de rassen Whippet, Italiaans windhondje of look-a-like, die op dit moment niet actief zijn in het rennen of coursen bij een vereniging. Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen kijken, breng gerust uw eigen hond(en) mee. Houd u er rekening mee uw honden overenthousiast kunnen worden wanneer zij het coursen zien. Zorg in dat geval voor een koel en goed geventileerd plekje in de auto, of probeer b.v. m.b.v. een paraplu of windscherm te voorkomen dat uw hond het coursen kan volgen. Verder een dringend verzoek om uw honden stevig aan de riem te houden op deze dag, zodat zij geen gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken op het coursingveld.

Coursing is een traditionele vorm van windhondrennen, die de jacht op haas in de natuur nabootst met behulp van een kunsthaas. Het is een sport die wordt beoefend door alle windhondrassen, waarbij app?l wordt gedaan op de oorspronkelijke eigenschappen, die de windhond onderscheiden van andere hondenrassen: het zelfstandig jagen met behulp van het zicht, en de prooi bemachtigen zonder deze eerst uit te putten.

Bij het coursen wordt op een groot terrein een zigzag traject van maximaal 700 meter uitgezet (elk coursingtraject is weer anders). Drie juryleden beoordelen de manier waarop de windhond het kunsthaas bejaagt. Deze sport vergt een goede conditie en een zekere mate van training van de hond, vandaar dat wij op deze coursingdag het traject korter en eenvoudiger zullen houden dan de officiele lengte. Er zal ook geen beoordeling plaatsvinden. U zult op een fun coursing dag op deskundige wijze begeleiden bij de verkenning van het coursen.

De aanlegtest

De aanlegtest wordt georganiseerd om fokkers in de gelegenheid te stellen om hun fokhonden een aanleg testen te laten doen voor coursing en/of hun hond te laten meten. Dit om fokkers in de gelegenheid te stellen op eenvoudige wijze te kunnen laten voldoen aan het Ras Specifieke fokregelement.

VOORBEREIDING VOOR COURSING/RENNEN DEELNEMERS (BELANGRIJK!)
Voeren: laat uw honden nooit met een volle maag coursen, want hun lichaam is niet in staat om tegelijkertijd voedsel te verteren en te presteren. U kunt dus het best rond 07.00 uur s’ morgens een lichte maaltijd bestaande uit het gebruikelijke voedsel geven en gedurende het evenement niet. Na afloop van het evenement kunt u weer voeren: minimaal een uur wachten na de laatste prestatie.
In- en uitlopen: vlak voor het rennen 10 minuten lang goed uw hond inlopen (lees stevig doorwandelen) om de spieren op te warmen en voor te bereiden op de prestatie. Direct na het rennen 10 minuten lang goed uitlopen om ophoping van afvalstoffen in het lichaam te voorkomen.

funcoursing